Kada i zašto angažovati forenzičkog računovođu?

Postoji mnogo razloga zbog kojih se angažuju forenzičke računovođe: od sumnje na pojavu prevare, preko istrage već otkrivene prevare, do identifikacije imovine u slučaju podele imovine kompanije ili čak  raskida braka. Forenzički  računovođa  je neophodan saradnik    vlasniku ili menadžeru preduzeća, ali i  advokatu za budući ili postojeći sudski proces,  jer daje pouzdane, nezavisne procene finansijskih  informacija u širokom spektru mogućih  scenarija prevare.

Kako  znate da Vam je potreban  Forenzički računovođa?

Iako prevara nije jedina situacija u kojoj se angažuje  forenzički računovođa , prevara je rasprostranjena, značajna stvarnost sa kojom se susreću mnogi pojedinci i kompanije. Na godišnjem nivou, mnoge kompanije gube značajan procenat prihoda usled prevara. Iako se često previše veruje svojim saradnicima i zaposlenima, ako Vi ili član vaše kompanije sumnjate na prevaru, odmah se obratite  profesionalnom forenzičkom računovođi kao zaštitnoj  meri  za budućnost Vaše kompanije.

Ako ste saznali da se u Vašoj  kompaniji  pojavila krađa, pronevera ili bilo koja finansijska malverzacija koja Vas je oštetila, i želite da tražite pravdu kroz sudski proces, neophodan Vam je forenzički računovođa. Nije dovoljno nekoga optužiti da je naneo finansijsku štetu Vašoj organizaciji, neophodno je to i dokazati i dokumentovati. Forenzičke računovođe služe kao veštaci zaduženi za istraživanje, analizu, a zatim iznošenje činjenica na uverljiv i nesporan način u sudskom procesu.  Zato su forenzičke računovođe korisni saradnici i advokatima koji tek pripremaju slučaj kako bi znali  koji iznos štete treba navesti u prijavi Javnom Tužilaštvu, ali i kasnije tokom sudskog procesa kao saradnici u odbrani navoda.

Da li je potrebno angažovati  forenzičkog računovođu iako nije otkrivena prevara i ne sumnjate u postojanje prevare? Možda Vam pitanja koja slede pomognu  u odluci da je krajnje vreme da potražite   forenzičkog računovođu:

1.      Da li Vam se čini da nema dovoljno gotovine iako  ostvarujete zadovoljavajuću dobit?

Nedostatak gotovine može biti posledica loše naplate potraživanja ili krađe gotovine, mada Vam se to čini nemogućim jer ste se adekvatno zaštitili. Ipak,  vrlo često, nedostatak gotovine  nastaje  i zbog malverzacija u finansijskim izveštajima, sprovedenim kroz lažno povećanje prihoda ili lažno smanjenje troškova. Tada je neminovna pojava manjka gotovine jer je to realni faktor koji ne podržava te malverzacije. U slučaju da imate takvu vrstu sumnje, obavezno i hitno angažujte forenzičkog računovođu koji će upotrebom specijalističkih finansijsko forenzičkih metoda pronaći problem zbog kojeg imate nedostatak gotovine.

2.      Da li Vam se ponašanje nekog od menadžera čini čudnim?

Na žalost, nije svaka osoba pouzdana da zauzima položaje u kompaniji. Ako ste primetili npr. promenu u životnom stilu jednog ili više  menadžera  koji vode Vaše poslovanje, moguće je da je to na osnovu nekih kriminalnih, neetičkih  aktivnosti.

3.      Da li dovodite u pitanje tačnost svojih knjigovodstvenih evidencija?

Kao i u mnogim oblastima organizacije, računovodstvene zloupotrebe se  dešavaju često, i češće nego što možete pretpostaviti. Još jednom, forenzički računovođa pomaže u ispitivanju evidencije kako bi se otkrile tačne radnje knjigovođe i potkrepile ili otklonile Vaše  sumnje. Čak i ako ne sumnjate u tačnost finansijskih izveštaja, nije loše proveriti ih ,jer ipak, Vi odgovarate za tačnost objavljenih finansijskih izveštaja.

4.      Da li ste primetili da Vaš partner u kompaniji troši mnogo više nego što Vi možete sebi priuštiti?

Iako Vama izgleda nemoguće da Vaš dugogodišnji partner u kompaniji učestvuje u kriminalnim radnjama , Vama iza leđa, verujte mi ,to se događa. Možda ste primetili da njegova deca voze baš skupa kola, troše na skupa, daleka  putovanja i uopšte žive veoma raskalašno. Vi  ste Vašoj deci obezbedili pristojan život, i žive sasvim lepo, ali ipak  ne možete im priuštiti  mogućnost da se tako rasipaju sa novcem. Možda je vreme obratiti pažnju i uz pomoć forenzičkog računovođe proveriti npr. uzimanje bankarskih kredita ili davanje pozajmica kompanijama koje su zapravo fiktivne kompanije njegove dece ili rođaka.

5.      Da li vas zanima da li ste i koliko zaštićeni od  prevara?

Kompanije  zainteresovana za  prevazilaženje postojećeg stanja i dalji razvoj, dosledno traže mogućnosti za rast, optimizaciju i poboljšanje, a prevencija od pojave prevare  doprinosi rastu i razvoju jer doprinosi očuvanju dobiti i reputacije. Tokom procene rizika od prevare, profesionalni forenzički računovođa pregleda standardne procedure koje uređuju transakcione cikluse kompanije, uključujući nabavke, isplate gotovine i izbore dobavljača, i dr. Nakon analize, generisani izveštaj naglašava sve istaknute praznine u strukturi interne kontrole kompanije, slabosti koje mogu dovesti do prevare. Dodatno , forenzički računovođa vodi organizaciju kroz praktične korake za smanjenje ranjivosti u prevarama u svakoj identifikovanoj oblasti.

Postoje i mnoge druge situacije koje zahtevaju angažovanje forenzičkog računovođe, ali sam navela samo primere sa kojima sam se lično susretala u svojoj praksi. Zajedničko za sve te slučajeve je da su rezultati forenzičke istrage  i pored postojanja određenih sumnji zbog kojih su me angažovali, bili potpuno zapanjujući i neočekivani.

Kada je pravo vreme za angažovanje   forenzičkog računovođe?

Uvek je bolje ranije, jer time možete zaustaviti postojeći odliv gotovine, i  smanjiti iznos pričinjene štete. Takođe, ako je prevara već otkrivena, za pripremu odštetnog zahteva neophodno je angažovati forenzičkog računovođu pre ili u  isto vreme kada i advokata, kako bi zajedno pripremili  prijavu Javnom Tužilaštvu.

Krađe, prevare, pronevere ili bilo koja kriminalne malverzacije  predstavljaju ozbiljnu pretnju za Vaše poslovanje.  Ne obaziranjem na signale da se prevara u Vašoj kompaniji već događa, neodlučnošću ili čekanjem da pozovete forenzičkog računovođu, dovodite svoju kompaniju u rizičnu poziciju, koja se pogoršava iz  dana u dan.   

Ako imate bilo kakve sumnje, ili  ste primetili nešto čudno, ili Vam se jednostavno čini da nešto nije u redu, slobodno me kontaktirajte. Biće mi zadovoljstvo da Vam budem od pomoći u potvrdi ili otklanjanju sumnji koje imate.

 

 

Autor : Gordana Matović, MSc, Dipl. Forenzički računovođa

Gordana Matović ima dugogodišnje iskustvo u različitim poslovima revizije i kontrole iz oblasti forenzičkog računovodstva. Na čelu  je odeljenja za prevenciju i istrage prevara, u GM Konsalting doo koja postoji od 2001. godine,  Predsednica Međunarodnog udruženja forenzičkih računovođa i revizora-IAFAA, Stalni sudski veštak pri Ministarstvu Pravde RS.