Krediti

GM Konsalting vam može besplatno dati savet o trenutno najpovoljnijim kreditnim linijama u zavisnosti od vaših potreba i planova razvoja.

KREDITNA LINIJA EVROPSKE INVESTICIONE BANKE (EIB)

Evropska investiciona banka (EIB) finansijska institucija Evropske unije osnovana je 1958. godine u skladu sa Rimskim ugovorom, učestvuje u istoj ravni sa domaćim finansijskim institucijama u finansiranju investicionih programa za mala i srednja preduzeća koji su deo ciljeva Evropske unije.

Potencijalni korisnici EIB Apex linije za srednja preduzeća i prioritetne projekte su:

  • Samostalna srednja preduzeća sa manje od 250 zaposlenih na neodređeno vreme
  • Jedinice lokalne samouprave
  • Ostala preduzeća u skladu sa kriterijumima EIB-a

KREDITI EVROPSKOG INVESTICIONOG FONDA (EIF)

Evropski investicioni fond pruža podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u okviru Programa za razvoj preduzeća i inovacije Zapadnog Balkana (WB EDIF), koji finansira Evropska Unija.

Ovaj program je namenjen malim i srednjim preduzećima i omogućava kompanijama lakši pristup finansijskim sredstvima uz mogućnost dobijanja niže cene kredita i relaksiranijih uslova prilikom uzimanja sredstava obezbeđenja. Cilj je da program stimuliše investicije u sektoru malih i srednjih preduzeća kako bi pospešio učinak ovih kompanija koje imaju veliki uticaj na razvoj privrede u celini.

Prihvatljivi proizvodi su investicioni krediti i finansiranje obrtnog kapitala (revolving nije dozvoljen)

  • Maksimalni iznos kredita za mala i srednja preduzeća je 500.000 EUR (ili protivvrednost u domaćoj valuti). Ugovoreni volumen portfolia na nivou banke je 30 miliona evra, od čega 20 milona evra za privredu, a 10 miliona evra za Retail segment poslovanja.
  • Fiksni plan otplate (amortizing ili bullet).
  • Dospeće: – Minimalno 12 meseci – Maksimalno na dan ili pre 31. maja 2023. (uključujući i grejs period, ako ga ima)
  • Malo i srednje poduzeća ne može biti start-up (primenjivaće se start-up definicija banke)

ZAJAM NEMAČKE RAZVOJNE BANKE (KFW)

Nemačka razvojna banka odobrila je Republici Srbiji zajam od 100 miliona evra za finansiranje poljoprivrede, energetske efikasnosti, obnovljive energije i opštinske infrastrukture

Namena kredita:

  • za poljoprivredu finansiranje primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, kupovina poljoprivrednog zemljišta, objekata, mehanizacije i opreme, stoke za uzgoj, ulaganje u razvoj organske poljoprivrede i proizvodnju voća i ulaganje u obrtni kapital u iznosu do 10% ukupnog iznosa kredita;
  • za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju – finansiranje rekonstrukcije, renoviranja ili opremanja malih i srednjih preduzeća u Srbiji, što će smanjiti jediničnu potrošnju energije i emisiju CO2 za najmanje 20%;
  • za opštinsku infrastrukturu – finansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodovodnih i kanalizacionih sistema, kupovine vozila i mašina za pružanje komunalnih usluga i javni prevoz , rekonstrukciju ulica, izgradnje i obnove mreža električne energije, javnog osvetljenja i sistema grejanja , izgradnje i obnove socijane infrastrukture (škola, obdaništa itd.)

FOND ZA RAZVOJ REPUBLIKE SRBIJE

Od februara 2015. Fond za razvoj Republike Srbije je započeo prijem zahteva po programu Fonda i može da ponudi veliki spektar kredita za preduzetnike, pravna lica i početnike u biznisu. Više o svim kreditnim linijama, možete pronaći na sajtu Fonda, na adresi: www.fondzarazvoj.gov.rs